Ziua statisticianului – 162 de ani de statistică oficială în România

Ziua statisticianului – 162 de ani de statistică oficială în România

   Acum 162 de ani, la 12 iulie 1859, domnitorul Alexandru Ioan Cuza semna Ordonanţa Domnească nr. 276, de înfiinţare a Oficiului Central de Statistică Administrativă, din Principatele Unite, act care a fundamentat sistemului statistic național.

La 4 august 1862, după recunoaşterea definitivă a Unirii Principatelor de către Marile Puteri europene, Alexandru Ioan Cuza a semnat decretul de unificare a Direcţiunii Statistice a Moldovei cu Oficiul Statistic din Muntenia rezultând : Oficiul Statistic pentru Principatele Unite cu sediul în Bucureşti. După marea Unire de la 1 decembrie 1918 s-au înfiintat și unitățile teritoriale de statistică, respectiv birourile de statistică judeţene, de pe lângă prefecturi.

D.P. Marţian a fost primul conducător al statisticii oficiale între anii 1859 – 1865. El a spus că ,,statistica pentru guverne este ceea ce sunt pentru om cele cinci simturi ».

Statistica, știință și metodă de lucru, are o tradiție milenară și a evoluat de-a lungul timpului, datorită nevoii de cunoaștere, odată cu celelalte științe. Astăzi este unanimă părerea că fără statistică nu știm ce am fost, ce suntem și ce am putea deveni. Orice guvern responsabil se bazează pe datele statistice în evaluările și deciziile sale.

Statistica românească a evoluat în deplină armonizare cu legislația europeană, cu prevederile Biroului de Statistică al UE, EUROSTAT și cu programele de guvernare ale statului român, indiferent de orientarea politică a acestora.

In anul 2021 îndeosebi, statistica oficială românească răspunde provocărilor evoluției tehnologice, și nu numai, în ce privește  metodele de colectare a datelor și diseminarea electronică a informațiilor, prin organizarea și realizarea celor două mari cercetări statistice Recensământul General Agricol runda 2020 și Recensământul Populației și Locuințelor.

Mulțumim tuturor furnizorilor de date, care au înțeles menirea cercetărilor statistice și importanța raportării de date veridice, la termen, în volum complet și de calitate.

Multumim utilizatorilor de date pentru cererile care ne-au provocat în ce privește creșterea volumului de date și diversificarea informațiilor statistice.

Multumim autorităților locale și judetene precum și instituțiilor colaboratoare pentru sprijin și implicare în organizarea și realizarea celor două recensăminte și nu numai.

Felicitari și La mulți ani statisticienilor din D.J. Statistică Suceava și din întreaga țară !

 

Lasă un răspuns